luni, august 24, 2009

Frumoasa Croatie

Dupa stresul de la inceputul anului, cu poze de absolvire pentru 2 clase, traducerea unei carti de specialitate (ingrijirea varstnicului cu dementa), si pregatiri intense de nunta (toate trebuind sa fie gata pana la inceputul lunii iunie), ce lucru e mai nimerit decat cateva zile de liniste si pace?

Desi planurile noastre de plecare au fost date peste cap de credulitatea/naivitatea noastra si lacomia unei   persoane fara scrupule, nu am renuntat la ideea de a pleca undeva, inafara tarii…

Si cum auziseram de la prietenii nostri, care fusesera in concedii prin Europa, ca Croatia e foarte frumoasa si accesibila ca pret, ne-am hotarat brusc sa plecam.

Zis si facut – fara rezervare, fara planuri, fara sa stim unde mergem exact (am aflat pe drum, la telefon, de la un prieten, unde am putea merge), am facut rost de GPS, de o harta a Europei, si am pornit la un drum lung de          12 ore.

Ne-am oprit in nordul Croatiei, pe insula Krk (se citeste Kîrk), in localitatea Malinska. Ajunsi acolo, am intrebat in stanga si in dreapta de cazare, dar cum proprietarii nu prea stiau engleza, am ajuns in cele din urma la un birou    pentru turisti, care ne-a ajutat sa ne gasim un apartament foarte repede.

Am petrecut cateva zile linistite, cu apa sarata si foarte curata, pe o plaja fara nisip si din ciment:), cu oameni  foarte civilizati, cu strazi curate si ingrijite si mult soare!

Croatia (sau Hrvatska /Hîrvaţca/ :P, nume care de altfel e usor de citit dupa ce iti dai seama cum) e foarte frumoasa, si croatii stiu cum sa isi puna in valoare frumusetea naturala pe care o au la dispozitie, lucru cu care   noi, locuitorii din Romania, nu ne putem mandri.

Dar las pe altii sa discute despre politica si ratarea sanselor din cauza lipsei de motivare si de viziune la nivel national si a intereselor meschine (discuta deja de 20 de ani, deci cred ca deja sunt specialisti in asta).

 

Eu am pus mai jos cateva imagini sa va incante ochiul si sufletul – bucatele din Croatia vazuta de noi in cateva  zile:)

 

 

Frumosul oras Krk de pe insula cu acelasi nume, pe malul Marii Adriatice

krk 1

Malul satului Malinska, insula Krk

panorama croatia1a1  

Oare asa o fi aratand o poza veche din albumele locuitorilor din Malinska?krk 084 oldsep 

Ferestre… deschise si inchise… ca si sufletele oamenilor…
krk 267a

Unul dintre felinarele ce strajuiesc plaja
krk 187a  

O banca de pe plaja care arata de fapt ca o falezakrk 220a
 

Frumusetea zilelor si a noptilor pe krk 105a1 
 

coasta croata

krk 093a

  Steagul Croatiei, arborat pe cladirile vechi din centrul orasului Krk

krk 246a

accesorii-suveniruri de la tarabele aflate la tot pasul

krk 302a

 

Marea Adriatica, vazuta de pe coasta insulei Krk

krk 030a

 

krk 041a

 

krk 050a

Centrul satului/orasului Malinska (inca nu mi-am dat seama ce e, desi arata ca un sat) pe inserat

krk 075a

Frumoasele ambarcatiuni acostate langa mal

krk 085a

Malinska, vazuta noaptea

krk 090a

 

 krk 091a

 

krk 096a

 

 krk 195a

 

krk 209a

 

Strajerii de la poarta unei curti de langa plaja marii:)

krk 110a

 

O duminica linistita in punctul central al localitatii:)

krk 153a

 

Dintre atatea barci, e imposibil sa nu fii atras de cateva, mai ales daca ai un aparat in mana:)

krk 154a 

       

krk 148a1krk 123a

 

krk 295a

krk 099a

 

    krk 258akrk 264a

 

krk 240a1

 

O plimbare in mijlocul zilei in orasul Krk nu se poate termina fara cateva cadre

krk 247a

 

 krk 261a

 

krk 266a

 

Marea Adriatica vazuta la Krk prin ochelarii lui Dan:)

krk 304a

 

Ce veti vedea mai jos sunt manipulari fotografice (unii nici nu mai numesc astea fotografii), care s-au nascut        din cateva imagini supra-expuse (incercam sa ii arat lui Dan, jumatatea mea, ce se intampla daca lasi       diafragma aparatului mai mult timp deschisa). Intentionam sa le sterg dupa ce ii aratam imaginile, dar am zis ca mai bine o fac acasa.

Cand le-am revazut, mi s-au parut interesante, m-am jucat cu culorile putin, si iata ce a iesit:)

page 1

 

 

page 2

 

Cand mergi pe autostrada din Croatia, treci prin foarte multe tunele. Si cum au fost asa de multe, nu m-am putut abtine sa nu fac cateva poze:)

page 3

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt pur si simplu superbe pozele prelucrate din Croatia...se vede ca le-ai prelucrat cu drag si nu ai fost presata de timp:):)
Asteptam poze din Irlanda :)

Anonim spunea...

chiar...foarte faine pozele:) ma bucur ca ne-am cunoscut la nunta Juliei. Safe journey back home tomorrow. Mai povestim, Moni H